а

Активности

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић са својим сарадницама из Сектора за права детета је 2. јуна 2020. године учествовала на интернет састанку Европске мреже омбудсмана за децу (ENOC) са циљем размене искустава у вези са изазовима са којима су се институције суочавале током стања узрокованим вирусом COVID-19.

b_280_0_16777215_00_images_20200603ENOC_1.jpgНа састанку се могло чути да је већина омбудсмана свој рад организовала од куће и да су проблеми са којима су се суочавали у остваривању права детета били веома слични у свим државама. Јелена Стојановић је учесницима конференције указала да је институција Заштитника грађана у Србији радила појачаним интензитетом и да су активности биле примарно усмерене на решавање конкретних проблема изазваних појавом пандемије. На основу обраћања грађана и медијских извештаја су стизале информације о проблемима са којима су се деца и родитељи сусретали и по којима се реаговало одмах, и то кроз директно обраћање надлежним органима у циљу отклањања пропуста, као и упућивањем иницијатива за измену прописа који су угрожавали остваривање права родитеља и деце. У комуникацији са грађанима је свакодневно путем пет нових телефонских линија пружана саветодавна и психолошка помоћ. Помоћ психолога из Сектора за права детета је била јединствена међу чланицама Европске мреже омбудсмана за децу. Мобилна екипа институције Заштитника грађана у условима ванредног стања радила је појачано и целодневно, те је на терену проверавала поштовање права грађана, нарочито деце.

Такође, заменица заштитника грађана је нагласила да се велики број родитеља обратио Заштитнику грађана, што потврђује да су родитељи препознали Заштитника грађана као институцију којој верују и којој се могу обратити за помоћ.

b_280_0_16777215_00_images_20200309_SaveTheChildren.jpgЗаменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић и запослене у Сектору за права детета разговарале су данас са представницима организације Save the Children International.

На састанку је било речи о будућој сарадњи у оквиру пројекта који ће се бавити спречавањем и отклањањем последица насиља према деци, посебно имајући у виду децу и младе погођене миграцијама. Организација Save the Children International је препознала Заштитника грађана као једну од водећих институција у превенцији, промоцији и заштити права детета и предложила да поред организација цивилног друштва и других релевантних државних органа и Заштитник грађана учествује у овом пројекту.

Представници Save the Children International и Заштитника грађана нагласили су значај и актуелност заштите деце миграната од насиља, о чему ће се разговарати и на наредном састанку мреже CRONSEE, на коме ће активно учествовати и институција Заштитника грађана, као једна од оснивача и чланица мреже.

b_280_0_16777215_00_images_20200220_slika11.jpgДанашњом радионицом, у којој су учествовала деца из вртића „Каспер“ ПУ Врачар, завршен је први циклус радионица за децу предшколског узраста, које су заједнички организовали и одржали Дечји културни центар Београд и Заштитник грађана.

У претходна четири дана кроз радионице Заштитника грађана, чији је циљ био да најмлађима приближи концепт права детета, прошло је више од стотину деце из београдских вртића. У ту сврху, запослене у сектору за права детета и родну равноправност Заштитника грађана, припремиле су интерактивну представу „Чаробна земља дечјих права“ која је извођена у оквиру радионица.

b_280_0_16777215_00_images_20200220_slika22.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић сматра да су се радионице, судећи по реакцијама деце, показале као добро решење, због чега је, како је рекла, у плану да се у предстојећем периоду организују нови циклуси радионица.

b_280_0_16777215_00_images_20200219_slika_1.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић и директор Мреже организација за децу Србије (МОДС) Саша Стефановић потписали су данас Споразум о сарадњи и разумевању у области заштите права детета, руководећи се најбољим интересима деце и ставом да се права детета остварују, штите и унапређују на свеобухватнији и делотворнији начин заједничким радом организација цивилног друштва и независних институција.

Заштитник грађана и МОДС, који окупља око сто организација цивилног друштва, на овај начин успостављају сарадњу, како би заједничким активностима допринели пуном остваривању права и унапређењу положаја детета, истакла је заменица Стојановић. Како је навела, највише ће се радити у областима у којима су проблеми најизраженији, попут заштите деце у медијима, усклађивања запошљавања и родитељства, права детета на културу и образовање и доступности деци културног садржаја који им је прилагођен.

b_280_0_16777215_00_images_20200219_slika_2.jpgСтефановић је указао да свакодневица упозорава на низ проблема када је реч о положају деце, као и на потребу израде важних докумената, попут стратешких планова у областима образовања деце и заштити деце од насиља који би, по његовом мишљењу, требало да се нађу на дневном реду скупштине.

Споразумом су договорени квартални, тематски састанци представника Заштитника грађана и МОДС-а, на којима ће бити разматрани проблеми у различитим областима права детета, попут образовања, здравствене заштите, социјалне подршке, културе, информисања и другим.

b_280_0_16777215_00_images_20200218_sl11.jpgУ сарадњи Заштитника грађана и Дечјег културног центра Београд данас су почеле радинице за децу вртићког узраста чији је циљ да се концепт права детета, деци приближи и учини разумљивим кроз представу, игру и цртање.

На шта деца имају право, ко је обавезан да им та права омогући и оствари, али и шта је оно што може да угрози дечја права нека су од питања на које је одговор понудила интерактивна представа „Чаробна земља дечјих права“ коју су припремиле и заједно са децом извеле помоћница генералне секретарке Наташа Јовић и саветнице у институцији Заштитника грађана, запослене у сектору за права детета и родну равноправност.

b_280_0_16777215_00_images_20200218_sl22.jpgУ првој радионици учествовали су предшколци београдског вртића „Мића и Аћим“, а радионице ће се одржавати до краја радне недеље, сваког дана од 10 до 11 часова у Дечјем културном центру. Групе броје око двадесеторо деце која долазе из различитих предшколских установа.

b_280_0_16777215_00_images_20200215_decje_selo.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић са сарадницима, посетила је данас Дечје село у Сремској Каменици у коме је измештено шесторо малолетне деце из општине Алибунар. Како је Стојановић навела, циљ посете је био прикупљање информација о поступку пријема деце и упознавање са условима смештаја. Уједно, у разговору са директором Мирком Јанкелићем и запосленима у Дечјем селу, заменица заштитника грађана је обавештене о мерама које су предузете у заштити права деце.

Након посете заменица заштитника грађана је апеловала на медије да се приликом извештавања о шесторо деце из Алибунара воде пре свега најбољим интересом деце и да не објављују информације које воде урушавању њиховог достојанства и интегритета.

Заштитник грађана и Дечји културни центар Београд покренули су циклус програма у оквиру којег је јуче одржана трибина под називом "Право деце и младих на културу".

b_280_0_16777215_00_images_20200213_dkc1.jpgУ уводном обраћању заштитник грађана Зоран Пашалић је рекао да децу врло често истичемо када из света донесу престижне награде, али и да се на њих заборави чим се рефлектори угасе.

Обично се каже да су деца наша будућност, али деца су наша садашњост. Зато им пружимо садашњост каква им треба и какву заслужују, а они ће се, сигуран сам у будућности снаћи и добити оно што им припада, нагласио је Пашалић на отварању округлог стола у Дечјем културном центру Београда.

Тражио сам истраживања која би ме убедила у то да се деца и млади питају за оне културне садржаје којима су изложени, да се питају шта би желели. Нажалост, она су ретка и често се деца у њима помињу ради пројекта, а не ради њихових ставова, рекао је Пашалић.

b_280_0_16777215_00_images_20200213_dkc2.jpgПашалић је рекао да су Заштитник грађана и Дечји културни центар покренули кампању у области заштите права детета и организацију радионица на којима би се говорило првенствено о правима деце и младих на културу. Он је рекао и да је циљ радионица да деца изнесу оно што сматрају да су њихова права.

Дајмо им садашњост онакву каква њима треба и какву заслужују, поручио је Пашалић.

Заменица заштитника грађана Јелена Стојановић је рекла да је право деце на културу неодвојиво од осталих права деце. Како је навела Заштитник грађана је прва институција која је увела децу у оквиру Панела младих саветника, као саветодавно тело, што као пракса у државним органима није примењивана.

Стојановић је подсетила да је 2019. године у Медија центру, на трибини Заштитника грађана на којима су учествовали млади панелисти посебно истакнут значај медија и јавности и поручено да желе да медији извештавају о њиховим успесима у школи и заједници у којој живе, а мање о насиљу.

Дечја права на културу запостављена су, и по мом мишљењу су на дну лествице. Право на културу није само право на уметничко стваралаштво, већ је, између осталог и право и на изражавање, закључила је Стојановић.
Подсетила је такође да је Србија ратификовала Конвенцију о правима детета, али да је питање да ли је урађено све да се деци пружи лепше детињство.

Директор Дечјег културног центра Драган Марић истакао је да неопходно да питање права деце на културу и образовање буде стално присутна тема.