а

Активности

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић – Орландић гостовала је у емисији ТРИБИНА Првог програма радио Београда, 4. маја ове године. Тема емисије била је злоупотреба деце у рекламама. Заменица заштитника грађана је скренула пажњу на потребу да се и приређивачи и емитери придржавају Закона о оглашавању који је и својим начелима и конкретним решењима довољно инструктиван да онемогућава злоупотребу деце у рекламне сврхе.

Она је указала и на неке случајеве добре праксе у сарадњи институције омбудсмана и приређивача огласа и реклама у којима су деца била учесници, када су прихваћене сугестије Заштитника грађана да се поједине рекламе уклоне јер нису у складу са Законом и доводе до директне манипулације децом.


Израда Нацрта закона о правима детета Радне групе Заштитника грађана оцењена је као пример добре праксе на састанку националних институција за заштиту људских права, 14. и 15. априла 2011. године у Бечу, у организацији ОЕБС. Спровођењем овакве врсте активности националне институције за заштиту људских права утичу на обликовање националног законодавства и тиме доприносе унапређењу људских права.

Републички омбудсман Саша Јанковић доделио је данас у просторијама Заштитника грађана дипломе члановима Панела младих саветника Заштитника грађана поводом успешно завршене обуке о људским правима и правима детета на Златибору, која је организована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

У разговору са својим саветницима за дечија питања заштитник грађана је рекао да ова институција промовише права деце, да слуша и уважава њихов глас. Такође их је позвао да покушају сами да решавају проблеме са којима се суочавају, али и да се боре за остваривање својих права.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић изразила је очекивања да ће сарадња са младим саветницима бити плодна и да ће мишљење деце много значити у даљем раду ове институције. Чланови панела су се сложили да иако долазе из свих крајева Србије, проблеми су свуда исти, и да им тимски рад и усавршавање код Заштитника грађана омогућава успешније решавање потешкоћа у породици или у школама.

 

Mилица Ивановић (14), Ниш

Драго ми је што имамо институцију која се залаже за права деце. Посаветовали су ме како да се изборим са проблемима које имам са наставницом у школи и тај савет ми је много помогао. Пренела сам својим друговима да треба да знају да имају права и да се боре за то.

 

Немања Антић (17), Пожаревац

Презадовољан сам организацијом семинара које организује Заштитник грађана. Као прво, желе да нас саслушају, поклањају нам пажњу и помоћ. Пошто тренирам спорт, до сада ми је та активност била на првом месту, међутим откад сам члан Панела младих саветника Заштитника грађана, постао сам активнији ученик. Умем да слушам и научио сам да проблеми могу да се решавају и без насиља. Више обраћам пажњу и на однос између ученика и професора у школи

 

Андрија Крстић (15), Ниш

Предавања су нам разумљива и можемо да питамо све што нас интересује. Такође да износимо своје проблеме, а и да сазнамо које проблеме имају наши вршњаци из других крајева. Ја сам своја сазнања одавде искористио да укажем својим друговима из школе да постоји Тим за заштиту ученика, којима ђаци могу да се обрате по помоћ.

Заменица заштитника грађана Тамара Лукшић – Орландић учествовала је у раду конференције „Инклузија – радови у току“, коју је организовала Иницијативе за инклузију ВеликиМали у сарадњи са организацијом Accaparlante Cooperytiva Sociale из Италије.

Заменица заштитника грађана је у свом уводном излагању истакла је да је у српском друштву искључивање деце из образовног система и друштва деценијама било легално и легитимно. Доношењем Закона о основама система образовања и васпитања из 2009. године учињен је први корак не само ка укључивању сваког детета у процес образовања, већ пре свега у чињењу до тада депривиране деце видљивом. Међутим, и тај први корак се суочава са отпорима у свим сегментима друштва, а нарочито је забрињавајуће што отпори постоје код оних који треба да буду носиоци процеса инклузије. Стога је неопходно направити и други велики корак који ће бити усмерен ка подизању свести најшире, али и професионалне јавности и квалитетној едукацији професионалаца који ће непосредно примењивати принципе инклузије у свом раду и тиме определити успешност самог процеса.

Експерти из Италије, на челу са проф. Канаваром, европским ауторитетом у области инклузивног образовања, представили су искуство Италије у примени инклузије.

Заштитник грађана је започео истраживање појаве дечјег просјачења у Републици Србији. Истраживање је део регионалног пројекта „Превенција експлоатације деце у Југоисточној Европи - проблем дечјег просјачења у Србији“ у коме, поред Заштитника грађана, учествују и институције омбудсмана Црне Горе и Аутономне Покрајине Војводина и Oмбудсман за децу Републике Српске, уз подршку међународне организације Save the Children Norway. Партнер Заштитника грађана у непосредном спровођењу истраживања је Удружење грађана Центар за интеграцију младих из Београда.

Истраживање ће резултирати специјалним извештајем са препорукама ради  унапређења правног оквира за заштиту деце која просе, јачања координације међу професионалцима који се баве борбом против експлоатације деце и подизања свести у јавности о облицима, узроцима и последицама просјачења.

Заштитник грађана Саша Јанковић је председници Народне Скупштине Републике Србије Славици Ђукић - Дејановић данас предао Редовни годишњи извештај Заштитника грађана за 2010. годину. У извештају је, између осталог, наведено да су државни и други органи и организације препознали у значајнoj мери не само обавезу, већ и сопствени интерес за сарадњу са Заштитником грађана и да је то омогућило постизање конкретних резултата и отклањање последица неких пропуста који су начињени на штету загарантованих права грађана.

Ти резултати, међутим, упоређени са распрострањеношћу и разноврсношћу неправилности и проблема у раду јавне управе, нису ни издалека довољни за задовољство. Промене су нужне, како у начину на који јавна управа схвата природу свог посла и обавља га, тако и у капацитету институције Заштитника грађана, уколико се не жели да се она уруши под тежином задатка који јој је поверен и силином очекивања грађана, наведено је у извештају.

У складу са Законом о заштитнику грађана, целокупан текст извештаја је доступан јавности на интернет презентацији Заштитника грађана, www.zastitnik.rs.

Заштитник грађана изражава задовољство због брзе и ефикасне акције полиције у откривању и хапшењу осумњичених за синоћни напад на ученика Трговачке школе ромске националности, који је брутално претучен и притом вређан на етничкој основи.

Заштитник грађана још једном подсећа на значај тога да сви органи јавне власти, али и други друштвени чиниоци, јавност, грађани на сваком месту и у свакој прилици, у складу са законима и истинским вредностима српског друштва, поштују и штите права и достојанство припадника националних мањина, а посебно најрањивије од њих – ромске.