а

Колико су се школе потрудиле да информишу ученике о сопственим законским обавезама у превенцији и заштити ученика од насиља, злостављања и занемаривања,  формирању тимова за заштиту ученика од насиља и да ли су спроводиле неке од мера превенције и интервенције, били су основни циљеви недавно завршеног истраживања Одељења за права детета у Заштитнику грађана и Панела младих саветника који чини  30 ученика основних и средњих школа из Србије, старости 13 – 17 година.

Ово је била прва успешно завршена активност Панела младих саветника Заштитника грађана, у којој се на најбољи начин показала вредност партиципације деце у бављењу питањима која их се непосредно тичу.

Методологијом анонимне анкете чланови Панела младих саветника  анкетирали су 1054 ученика из 57 школа у Србији. Питања су се односила на учесталост насиља у школама, злостављању ученика, решавању конфликтних ситуација у школи и спремност школских тимова да реагују.

 

Презентација прелиминарних резултата истраживања одржана почетком почетком ове недеље у просторијама Заштитника грађана  упозорава да се насиље у школама не смањује и да


Оно што треба да забрине је да, према одговорима ученика, насиља међу ученицима има више у основним ( потврдно одговорило 88 одсто анкетираних) него у средњим школама где је на исто питање потврдно одговорило 66 посто ученика.  Стање је обрнуто када је у питању злостављање ученика од стране наставника: 60 одсто  анкетираних средњошколаца  сусрело са се овом  врстом насиља, док  88 одсто анкетираних  основаца тврди да се нису срели  са злостављањем наставника.школе  нису практично испуниле или примениле прописе (пре свега Протокол о заштити деце од насиља у институцијама образовања и одговарајући Правилник о поступању у случајевима насиља) о превенцији  и заштити децеи ученика од насиља нити су о њима информисале ученике.

Проценти су поприлично високи и кад је у питању неинформисаност ученика о обавезама школа за сузбијање и превенцију  насиља и упознавање ученика са могућностима и процедурама за сузбијање насиља међу ученицима.

Панелисти су говорили  о тешкоћама на које су наилазили приликом анкетирања од незаинтересованости младих људи до нерадог давања  информација од  стране наставника.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић чији је тим и организовао истраживање и обуку анкетара  младих панелиста,  нагласила је  да ће тим Заштитника грађана спровести контролни надзор у школама како би се утврдило колико и како школе испуњавају  утврђене обавезе. У случају пропуста Заштитник грађана ће надлежним органима упутити препоруку.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel.jpg

Републички омбудсман Саша Јанковић доделио је данас у просторијама Заштитника грађана дипломе члановима Панела младих саветника Заштитника грађана поводом успешно завршене обуке о људским правима и правима детета на Златибору, која је организована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

У разговору са својим саветницима за дечија питања заштитник грађана је рекао да ова институција промовише права деце, да слуша и уважава њихов глас. Такође их је позвао да покушају сами да решавају проблеме са којима се суочавају, али и да се боре за остваривање својих права.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић изразила је очекивања да ће сарадња са младим саветницима бити плодна и да ће мишљење деце много значити у даљем раду ове институције. Чланови панела су се сложили да иако долазе из свих крајева Србије, проблеми су свуда исти, и да им тимски рад и усавршавање код Заштитника грађана омогућава успешније решавање потешкоћа у породици или у школама.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_2.jpg

 

Милица Ивановић (14), Ниш

Драго ми је што имамо институцију која се залаже за права деце. Посаветовали су ме како да се изборим са проблемима које имам са наставницом у школи и тај савет ми је много помогао. Пренела сам својим друговима да треба да знају да имају права и да се боре за то.

 

 

 

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_3.jpg

 

Немања Антић (17), Пожаревац

Презадовољан сам организацијом семинара које организује Заштитник грађана. Као прво, желе да нас саслушају, поклањају нам пажњу и помоћ. Пошто тренирам спорт, до сада ми је та активност била на првом месту, међутим откад сам члан Панела младих саветника Заштитника грађана, постао сам активнији ученик. Умем да слушам и научио сам да проблеми могу да се решавају и без насиља. Више обраћам пажњу и на однос између ученика и професора у школи

 

 

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_4.jpg

 

Андрија Крстић (15), Ниш

Предавања су нам разумљива и можемо да питамо све што нас интересује. Такође да износимо своје проблеме, а и да сазнамо које проблеме имају наши вршњаци из других крајева. Ја сам своја сазнања одавде искористио да укажем својим друговима из школе да постоји Тим за заштиту ученика, којима ђаци могу да се обрате по помоћ.

У организацији Заштитника грађана и подршку Мисије ОЕБС-а у Србији на Златибору је ( од 18. до 20. фебруара 2011. године) одржан Први редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана,

Обраћајући се учесницима панела заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић, говорила је о искуствима и мишљењима деце о њиховом положају у школама, информисаности о правима и замолила их за њихово виђење права на образовање у светлу актуелног штрајка просветних радника.

Чланови Панела су указали на проблеме и тешкоће са којима се они и њихови вршњаци сусрећу у току трајања штрајка у школама. Штрајк и губљење часова највише брину ученике који ове године завршавају основну и припремају се за упис у средњу школу.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_22.02.11._-_panel.jpgПрви део састанка реализован је кроз обуку чланова Панела о општим људским правима, њиховој заштити. Посебна пажња посвећена је надлежностима и улози институције Заштитника грађана у систему заштите људских права, а нарочито у заштити права детета.

Кроз активности у радионицама младим саветницима Заштитника грађана представљена је Конвенција о правима детета, историја њеног настанка, права која им овај документ гарантује као и обавезе које су преузеле државе потписнице овог документа. Упознавање са Конвенцијом о правима детета помоћи ће члановима Панела младих и њиховим вршњацима да у свакодневним животним ситуацијама препознају своја права, а уколико су она повређена да могу и треба да потраже заштиту.

Чланови Панела су, такође, припремљени и оспособљени за истраживања у својим школама посвећеним обавезама школа у спровођењу прописа у заштити ученика од насиља, злостављања и занемаривања. За овај део активности чланови Панела су показали велики ентузијазам, сматрајући да ће управо тако дати свој највећи допринос као млади саветници Заштитника грађана.

Први састанак Панела младих саветника

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_10.12.10._-_panel.jpg

Обележавајући Међународни дан људских права, заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић са сарадницима одржала је први састанак са новоизабраним члановима Панела младих саветника и упознала их са радом Заштитника грађана у области заштите права детета. Састанак је уједно био прилика и да се члановима Панела међусобно упознају и да разговарају о предстојећим активностима и заједничким очекивањима.

Панел младих саветника је облик трајног учешћа 30 деце и младих из целе Србије у раду институције Заштитника грађана и има за циљ да делотворно промовише партиципацију деце у раду држаног органа ради унапређивања положаја деце и младих у Републици Србији.

- - - - - - - - - - - -

Чланови Панела младих саветника присуствовали су и на промоцији композиције Александре Ковач „Прекинимо ћутање“ у организацији Инцесет Траума Центра у галерији „Озон“ на тему спречавања сексуалног насиља над децом. Заменица заштитника грађана истакла је да очекује ангажовања државних органа и институција у превенцији сексуалног искоришћавања деце, санкционисању насилника и подршке жртвама, сагласно обавезама које је Србија преузела недавним ратификовањем Конвенције СЕ о заштити деце од сексуалног искоришћавања и злоупотребе, те да сматра да је кампања „Прекинимо ћутање“ добар увод у националну кампање коју очекује да ће Србија као чланица Савета Европе убрзо започети.