а

b_280_0_16777215_00_images_Panelisti_2014.jpgЗаштитник грађана je овог децембра обележио десет година од оснивања Панела младих саветника Заштитника грађана, у оквиру којег је кроз укључивање деце и младих у избор тема значајних за унапређење њихових права и указивање на проблеме са којима се сусрећу, рађено на побољшању положаја деце и младих у Републици Србији.

„Захваљујемо се свим младим саветницима на доприносу који су дали учешћем у раду овог органа на остваривању и заштити права детета. Посебно се захваљујемо што сте енергијом, ентузијазмом, идејама и искреном посвећеношћу оплеменили рад ове институције и учинили да будемо још бољи“, саопштио је Заштитник грађана.

Млади саветници Заштитник грађана своје активности наставиће 2021. године кроз пројекат „Деца деци - упознај своја права“ којим ће се вршити вршњачка размена знања о правима детета и њиховој заштити, чији је покровитељ Заштитник грађана Републике Србије. У оквиру пројекта, који финансира Амбасада Бугарске у Београду, планиране су обуке младих панелиста о правима детета и вишедневна Летња школа на исту тему, а биће израђени и бројни промотивни и информативни материјали о дечијим правима.

Panelisti_o_decii_medijima_2019.jpgПримењујући у пракси један од основних принципа на којима почива Конвенција Уједињених нација о правима детета - принцип партиципације детета, Заштитник грађана је у децембру 2010. године основао Панел младих саветника Заштитника грађана и одржао први састанак са 30 дечака и девојчица из целе Србије. Панел младих саветника је тако постао облик трајног учешћа деце и младих у раду Заштитника грађана, првог државног органа у Србији који је у свој рад укључио децу.

Основна улога Панела младих саветника је да пренесу Заштитнику грађана теме које су важне деци и младима, укажу на проблеме са којима се сусрећу, представе своје ставове и покрену питања која су од значаја за побољшање положаја деце и младих у Србији. Поред тога, млади саветници промовишу право детета на слободно изражавање мишљења и учествовање у доношењу одлука које се тичу детета, упознају другу децу са правима детета и подстичу вршњаке да преузму активну улогу у унапређењу остваривања и заштите њихових права.

У Панелу младих саветника су равномерно заступљене девојчице и дечаци из свих крајева наше земље, деца из основних и средњих школа, као и деца из осетљивих група. Чланови Панела су успешно завршили обуке у организацији Заштитника грађана међу којима су обуке на теме: општа људска права, а посебно права детета, заштита од насиља, заштита од дискриминације, механизми настанка стереотипа и предрасуда, проблеми и положај деце у покрету и могућности за побољшање дечјег стандарда, затим партиципација деце, јавно заступање и подизање свести о потреби увођења законске забране телесног кажњавања деце, право на игру и слободно време, вршњачка едукација за рад са децом, вештине радионичарског рада и многе друге.

b_280_0_16777215_00_images_Sarajevo_2014-2.jpgСа друге стране, чланови Панела су учествовали на обукама и семинарима у организацији других државних органа, као и организација цивилног друштва. Млади саветници Заштитника грађана су били и предавачи на многим конференцијама на којима су представили ово стално тело Заштитника грађана које промовише партиципацију деце и причали о активностима Панела и резултатима тих активности.

Млади саветници су упознали своје вршњаке широм земље са Конвенцијом УН о правима детета и улогом институције Заштитника грађана у заштити права детета, спровели су истраживања о заштити деце и ученика од насиља у школама и о ставовима деце и младих према физичком кажњавању, а кроз акцију „Деца-деци и деца за децу“ одржали радионице са децом и младима који живе и раде на улици. Одржали су предавања о правима детета ученицима основних и средњих школа широм наше земље. Поред тога, панелисти су упутили Скупштини Републике Србије, Влади Србије, министарствима, школама и другим надлежним институцијама препоруке за побољшање положаја деце и бољу заштиту њихових права.

b_280_0_16777215_00_images_1.jpgЗаштитник грађана Зоран Пашалић и амбасадор Републике Бугарске у Србији Радко Влајков потписали су данас споразум о реализацији пројекта „Деца деци – упознај своја права“ којим ће бити омогућена вршњачка размена знања о правима детета и механизмима њихове заштите.

Пројекат „Деца деци – упознај своја права“ требало би да допринесе бољој примени концепта дечијих права, као и бољој промоцији и већем укључивању деце у доношење одлука, као једног од четири кључна принципа Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Пројекат, за који је Република Бугарска издвојила бесповратна средства, биће организован под покровитељством Заштитника грађана, тачније све активности спроводиће се путем Панела младих саветника Заштитника грађана, првог саветодавног тела у Србији које чине деца узраста од 12 до 18 година.

b_280_0_16777215_00_images_2016_2.jpgУ оквиру пројекта планиране су обуке чланова Панела младих саветника о правима детета и вишедневна Летња школа на исту тему, а биће израђени и бројни промотивни и информативни материјали о дечијим правима, Конвенцији УН о правима детета и о Панелу младих саветника Заштитника грађана.

Заштитник грађана ће, у сарадњи са школама и школским управама у Србији, организовати радионице о правима детета и њиховој заштити.

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Panel_foto.pngДеци и младима у Србији пандемија вируса Ковид-19 ускратила је најпре право на квалитетно образовање, затим право на дружење, као и права на одмор и на здравствену заштиту, сматрају основци и средњошколци, учесници Панела младих саветника Заштитник грађана и истичу да би и у условима пандемије деца и млади требало да се питају о њиховим потребама и правима.

Деца и млади су на онлајн састанку организованом поводом 20. новембра, Међународног дана детета, навели су да их је пандемија онемогућила да регуларно прате наставу и да имају квалитетна предавања, оценивши да школски систем није био спреман за прелазак на онлине наставу, пре свега због недовољне обучености наставника и спремности да савремене технологије примене у настави.

Поред бројних примедби на организацију онлајн наставе, од којих се најчешћа односи на прилагођеност термина такве наставе наставницима а не ђацима, млади панелисти су указали и на немогућност поједине деце, посебно у руралним срединама, да наставу прате онлајн као и на отежано остваривање права на образовање деце са сметњама у развоју.

Ученици завршних разреда основне школе изразили су забринутост да ли ће успети да уз овакав начин одржавања наставе савладају градиво за полагање завршног испита и остваре довољно бодова за упис у жељену школу. С тим у вези, са представницима Сектора за права детета Заштитника грађана договорено је да од ресорног министарства затраже појашњења у вези са полагањем завршног испита и одржавањем пријемних испита за упис на факултете.

Панелисти су навели да им је због неравномерне организације онлајн наставе ускраћено и право на дружење и одмор јер немају времена за то због целодневних школских онлајн обавеза, а неки су се пожалили и да не виђају све своје другове из одељења док неки наводе да нису још упознали све другове са којима иду у школу.

Такође, млади панелисти су навели да је због пандемије угрожено право детета на здравствену заштиту јер, како су објаснили, морају да се тестирају на ковид и чекају резултате како би могли да обаве прегледе код других лекара, што је посебан проблем код деце са ретким болестима.

У својим предлозима за превазилажење насталих проблема у остваривању права детета, учесници панела су, између осталог, указали на потребу да одрасли приликом доношења одлука посвете више пажње деци и њиховом мишљењу, а пре свега критикама. У том циљу, како су навели, децу треба правовремено и тачно информисати.

Повратак у школске клупе, регуларна настава и дружење са вршњацима у паузама између часова главне су жеље ученика основних и средњих школа широм Србије које су на састанку са заменицом Заштитника грађана за права детета Јеленом Стојановић изнели чланови „Панела младих саветника“ ове институције.

„Желимо да свакодневно идемо у школу и да имамо нормалне часове. Ми који смо ове године уписали средње школе још нисмо упознали другу половину одељења. Кад могу да раде кафићи и клубови, можемо и ми да идемо нормално у школу“, сматра једна од учесница састанка који је због епидемиолошке ситуације одржан путем Zoom апликације.

Већина учесника састанка потврдила је да им недостаје свакодневни одлазак у школу, уживо предавања наставника као и могућност да их одмах питају све што их занима. Пожалили су се и на организацију он-лајн наставе, посебно на то што у неким школама ученици из једне групе шаљу друговима из друге групе оно што је тог дана предавано у школи па ту настају пропусти.

Отежавајућу околност им представља и што сами морају да се спремају за контроле испите из бројних предмета који се одржавају исте недеље.

Представници „Панела младих саветника“ пренели су стручним сарадницима Заштитника грађана и да због организације наставе путем интернета имају мало слободног времена за дружење и слободне активности. Највише им, како су нагласили, недостаје дружење у школи.

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је данас, поводом почетка националне манифестације „Дечја недеља“, указао да је неопходно изменити одређене законске и друге прописе који се тичу заштите права детета како би се унапредио положај ове најрањивије категорије становништва.

Институција Заштитника грађана се веома успешно бави заштитом права и најбољег интереса детета од свог оснивања пре 13 година а новим законом о Заштитнику грађана биће знатно побољшана заштита права детета у сваком смислу, и по питању превентиве, затим саме заштите али и ефикасности спровођења те заштите, рекао је Пашалић.

Заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић указала да је ове године највише проблема у заштити права детета било у време ванредног стања уведеног због пандемије корона вируса.

Проблема је било јер надлежно Министарство за рад, запошљавања, борачка и социјална питања није на време препознало потребе посебних категорија деце нити су другим доносиоцима одлука указали на специфичне потребе, као на пример деце са аутизмом, али су након ургенције Заштитника грађана ти пропусти исправљени, рекла је Стојановић.

И даље ћемо непрекидно и врло пажљиво пратити рад свих надлежних државних органа и установа задужених за заштиту права детета и хитно реаговати на све њихове пропусте у раду са циљем да се деци обезбеди највећи степен заштите права и интереса, навела је Стојановић.

Поводом „Дечје недеље“ Заштитник грађана је организовао интернет анкету у којој су учествовала деца, чланови „Панела младих саветника“ Заштитника грађана. Главни утисци које су навели чланови Панела младих о ванредном стању су осећај затворености, изолованости, страха али и прихватање новог начина школовања, док већини учесника у анкети коју је институција Омбудсмана организовала поводом „Дечје недеље“, одговара одржавање наставе на даљину.

„Осећала сам се некако затворено, нигде се не излази када би радо била са другарима и другарицама“, „Осећао сам се затворено, како физички тако и психички, било ми је досадно, био сам безвољан и уморан, ускраћене слободе“, „На почетку ванредног стања сам био мало нервозан све што је могло затворило се (школе, тржни центри, факултети, позоришта...), само су неки од одговора младих о свом доживљају ванредног стања.

„Позитивне ствари су то што нас мање притискају, можемо дуже да спавамо, док за негативне ствари издвајам да је теже савладати градиво“ „Позитивно је што не морам да учим да бих добила оцену и то што смо код куће”, „Никада настава на даљину не може бити добра као уживо“, оцене су представника „Панела младих саветника“.