а

Чланице Панела младих саветника Заштитника грађана, Нина Чапрић и Невена Манојловић и саветница Одељења за права детета Заштитника грађана, Снежана Нешић присуствовале су 28. 11. 2012. год. традиционалном годишњем састанку партнера у оквиру пројекта „Једнаке шансе за све“, кроз који школе и невладине организације већ осму годину развијају и примењују моделе за смањење дискриминације и афирмисање интеркултуралности, као основе за успешну инклузивну праксу и већу партиципацију ученика.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_image00001.jpgЧланови Панела младих саветника учествовали су са будућим младим повереницима за заштиту равноправности на тродневном семинару у Ковачици, под називом "Србија: 0 дискриминације!", у организацији Поверенице за заштиту равноправности уз подршку УНИЦЕФ-а.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_25.10.12-ziva_biblioteka_1.jpgЧлан Панела младих саветника Заштитника грађана, Андрија Крстић учествовао је у пројекту "Жива библиотека", који је покренула Канцеларија Савета Европе у Београду у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Канцеларијом повереника за заштиту равноправности.

Опширније...

pa250078Иницијативу су представиле заменица Заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић и заменица директорке Канцеларије УНИЦЕФ-а Лесли Милер. На конференцији је представљен званични Став Заштитника грађана о забрани физичког кажњавања деце, као и резултати првог вршњачког истраживања међу младима о томе шта они мисле о физичком кажњавању и потреби да се родитељи уче васпитавању своје деце.  Анкету, која је била подлога за истраживање, обавили су чланови и чланице Панела младих саветника Заштитника грађана, о чему је нешто више говорила чланица Панела, Невена Манојловић. Представљена је и брошура „О родитељству без батина", коју су припремили стручњаци Заштитника грађана и која ће се представљати и дистрибуирати младим родитељима посредством професионалаца у  породилиштима, домовима здравља и школама, као и посредством НВО, пре свега Удружења „Родитељ“.

На трећем редовном састанку одржаном у петак 19. 10. 2012. године, члановима Панела младих саветника Заштитника грађана представљени су резултати првог вршњачког истраживања о томе шта мисле деца и млади о њиховом физичком кажњавању и потреби да се родитељи едукују за васпитање своје деце, спроведеног у оквиру пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом. Чланови Панела су за потребе овог истраживања анкетирали укупно 812 ученика седмог и осмог разреда основне школе и ученика средњих школа из следећих општина са територији Републике Србије: Аранђеловац, Београд, Јагодина, Краљево, Кула, Лозница, Лучани, Ниш, Нови Сад, Орашац, Панчево, Поповац, Смедеревска Паланка, Стојник, Суботица и Ужице. Пропорционално су подједнако заступљени сви статистички региони Србије – Војводина  (20%),  Београд (23%), Шумадија и Западна Србија (39%), Јужна и Источна Србија (17%) осим Косова и Метохије (0%).

Истраживање Панела младих саветника о ставовима вршњака о телесном кажњавању

b_280_0_16777215_00_images_stories_publikacije_istrazivanje_panela.jpg

Опширније...