а

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_img_0143.jpgУ наставку пројекта “Промовисање добре праксе родитеља у Србији: Подршка јавним дебатама и акцији подизања свести”, коју у партнерству реализују УНИЦЕФ и Заштитник грађана, седам чланова Панела младих саветника Заштитника грађана: Андрија Крстић, Лука Благојевић, Матеја Туцовић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Сандра Чолаковић ће од 20-22. марта 2013. год. бити активни учесници у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце у три основне школе у Крагујевцу (ОШ “Јован Поповић” ) и Чачку (ОШ “Ратко Митровић” и “Др Драгиша Мишовић”).

У интеракцији са посетиоцима обрађене су теме: зашто уводити забрану физичког кажњавања деце, каква је ефикасност и које су штетности и опасности од примене физичког кажњавања у васпитању деце, да ли је родитељима потребна подршка, едукативна и саветодавна помоћ за васпитавања деце, шта су алтернативе телесним казнама, односно ефикасне ненасилне методе у васпитавању и дисциплиновању деце. Посетиоцима је подељена брошура „О родитељству без батина“.

У школама су, такође, представљени резултати једног од првих истраживања на ову тему код нас. О истраживању су говорила деца, чланови и чланице Панела младих саветника, који су ово међувршњачко истраживање спровели током прошле године и утврдили на узорку од преко 800 деце шта деца мисле о примени батина и других ненасилних метода у њиховом васпитању, о потреби да се родитељи едукују за родитељство, као и о савременим родитељским праксама у Србији.

panel4

 

У наставку пројекта “Промовисање добре праксе родитеља у Србији: Подршка јавним дебатама и акцији подизања свести”, коју у партнерству реализују УНИЦЕФ и Заштитник грађана, седам чланова Панела младих саветника Заштитника грађана: Андрија Крстић, Лука Благојевић, Матеја Туцовић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Сандра Чолаковић ће од 20-22. марта 2013. год. бити активни учесници у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце у три основне школе у Крагујевцу (ОШ “Јован Поповић” ) и Чачку (ОШ “Ратко Митровић” и “Др Драгиша Мишовић”).

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_img_0113.jpgОд 19. до 22. фебруара чланице и чланови Панела младих саветника Заштитника Вељко Максимовић, Илијана Кладар, Милица Миливојевић, Невена Манојловић, Немања Антић, Aндрија Крстић и Нина Чапрић учествовали су у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце, у четири школе у Београду, Краљеву и Нишу.

Млади саветници Заштитника грађана сучељавали су најчешће ставове, предрасуда и про ет контра аргументе, који се поводом теме законске забране телесног кажњавања деце појављују и дискутовали са посетиоцима трибина.

О штетности, недовољној ефикасности примене физичког кажњавања у васпитању деце и потреби едуковања о добрим родитељским праксама говорили су и представници Заштитника грађана, који су упознали посетиоце трибина са резултатима међувршњачког истраживања о томе какве су савремене родитељске праксе у Србији и како сама деца оцењују сврсисходност батина и знање својих родитеља о родитељству.

Заменица Заштитника грађана, Тамара Лукшић-Орландић отворила је прву дебату, која је  19. фебруара одржана у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_18.01.13-panel.jpgУ петак 18. јануара 2013. год. одржан је први редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана  под слоганом „Добри – бољи – чланови Панела“.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, поздрављајући чланове Панела, указао на значајне активности које је Панел током претходне две године спровео, а нарочито на истраживања Панела о насиљу у школама и ставовима деце и младих о телесном кажњавању у циљу дисциплиновања и васпитања деце. Изражавајући наду да ће и у наредном периоду Панел бити у истој мери активан у остваривању и унапређивању права детета, заштитник грађана захвалио се на досадашњем ангажовању младима који више неће учествовати у раду овог тела и посебно поздравио нове чланове Панела.

Заменица Заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић-Орландић је истакла да је Заштитник грађана први, а доскора и једини државни орган који је у свој рад укључио децу и обезбедио њихову суштинску партиципацију. Она је оценила да је Панел постигао вредне резултате и изразила уверење да је учешће у раду Панела било изузетно значајно и самим члановима Панела, који су имали прилике да у претходне две године стекну нова знања не само о правима детета и људским правима, већ и о могућностима да та права у већој мери и на бољи начин остварују и штите. Она се захвалила на учешћу и доприносу бившим члановима Панела, а новим младим саветницима Заштитника грађана пожелела добродошлицу, изражавајући уверење да ће својим радом дати значајан допринос будућим активностима Панела.

Истовремено, састанак је посвећен упознавању 12 нових младих саветника, изабраних на Јавном позиву крајем 2012. године и њиховом укључивању у рад овог сталног тела Заштитника грађана које чине деца. Кроз рад у радионицама, деца из првог сазива Панела су, уз добродошлицу, новим члановима пренела стечена знања о правима детета и институцији Заштитника грађана.

Заштитник грађана изабрао је 12 нових чланова у Панел младих саветника Заштитника грађана, водећи рачуна о равномерној заступљености дечака и девојчица, и ученика основних (7. и 8. разред) и средњих школа (I, II и III године).

Опширније...