а

treci redovni sastanakТрећи редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана у 2013. години одржан је у уторак, 29. октобра 2013. године.

Заменица Заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић-Орландић је члановима Панела представила Општи коментар Комитета за права детета бр. 17 о праву детета на одмор, разоноду, игру, рекреативне активности, културни живот и уметност и истакла значај ових права за правилан развој сваког детета.

Опширније...

На III конгресу Друштва за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије одржаном на Златибору, представљено истраживање Заштитника грађана о ставовима деце и младих према физичком кажњавању и позитивним родитељским праксама

Самостална саветница у стручној служби Заштитника грађана Снежана Нешић и чланица Панела младих саветника Заштитника грађана Нађа Лазаревић учестовале су на III конгресу Друштва за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије – „Ментално здравље деце и младих“, који је одржан у периоду од 23 – 26. маја 2013. године у хотелу „Чигота“ на Залтибору.

 

Опширније...

Од 27- 29. маја 2013. године одржаће се обука новопристиглих чланица и чланова Панела младих саветника Заштитника грађана, уз подршку УНИЦЕФ-а. ће Кроз интерактивна предавања и радионичарски рад Марија Петровић, експерткиња Центра за права детет, као и стари чланови Панела кроз вршњачку едукацију, представиће новима члановима основне појмове у вези са општим људским правима, Конвенцију о правима детета, као и начине заштите, права, обавезе и одговорности које у томе имају различити друштвени чиниоци и системи.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_img_0148.jpgОд 04. до 05. априла чланице и чланови Панела младих саветника Заштитника грађана Андријана Алемпијевић, Андрија Крстић, Етир Челеби, Илијана Кладар, Кристина Ђерић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Никола Стојановић учествовали су у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце. Дебате су одржане у две школе у Новом Саду, у оквиру наставка пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом.

Млади саветници Заштитника грађана симулирали су сучељавање најчешћих ставова, предрасуда и за и против аргумената, који се поводом теме законске забране телесног кажњавања деце појављују у општој и стручној јавности. Они су дискутовали са посетиоцима трибине и поделили сопствена искуства о примени физичког кажњавања у њиховом васпитавању, као и ненасилних васпитних метода и техника дисциплиновања.

О штетности, недовољној ефикасности примене физичког кажњавања у васпитању деце и потреби едуковања о добрим родитељским праксама говорили су и представници Заштитника грађана, а публици су представљени и резултате међувршњачког истраживања о томе какве су савремене родитељске праксе у Србији и како сама деца оцењују сврсисходност физичког кажњавања и знање својих родитеља о родитељству.

panel3Од 04. до 05. априла чланице и чланови Панела младих саветника Заштитника грађана Андријана Алемпијевић, Андрија Крстић, Етир Челеби, Илијана Кладар, Кристина Ђерић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Никола Стојановић биће активни учесници у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце. Дебате ће се одржати у две школе у Новом Саду, у оквиру наставка пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом.

Опширније...