а

b_280_0_16777215_00_images_stories_20141008_121115.jpgЧланови Панела младих саветника Јелена Живановић, Марија Лазаревић и Матеја Туцовић су заједно са представницама Заштитника грађана Данијелом Радојевић и Емином Ковачевић посетили Основну школу „Јеврем Обреновић“ и Основну школу  „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу.

Са ученичким парламентом Основне школе „Јеврем Обреновић“ и седмацима Основне школе „Лаза К. Лазаревић“ чланови Панела су разговарали о раду и активностима Панела, о правима детета и о заштити деце од свих облика насиља. Представници Панела су са ученицима разменили знања о правима и обавезама деце, али и правима и обавезама одраслих. Ученици су истакли да су упознати са правима детета, али нису баш сигурни како да та своја знања искористе. Такође су навели да се и даље сусрећу са различитим облицима насиља и да у заштити од насиља још увек немају адекватну подршку одраслих. Панелисти су са ученицима говорили о моделима понашања и потреби да знају све о својим правима и видовима заштите од насиља, како би сами знали да те механизме користе.

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић, начелница Одељења за права детета Снежана Нешић и чланови Панела младих саветника Емилија Пантић, Ива Којић и Вељко Ристић одржали су интерактиван час са ученицима седмог разреда Основне школе „Бошко Ђуричић“ у Јагодини. Они су се такође састали са Ученичким парламентом Основне школе „Рада Миљковић“ у Јагодини.

У непосредној вршњачкој интеракцији, чланови Панела представили су, на начин пријемчљив њиховим вршњацима, права детета и механизме њихове заштите. Посебну пажњу посветили су заштити детета од насиља, нарочито у школама и процедурама које школе имају обавезу да спроводе у заштити ученика од насиља, злостављања и занемаривања. Они су такође представили рад Панела и позвали ученике да се у већој мери упознају са његовим радом и уколико желе пријаве се за учешће у његовом раду.

Ученици су, у живој дискусији, навели да се и даље сусрећу са насиљем и да га уочавају у школи, као и да нису у довољној мери упознати са постојањем тима за заштиту од насиља и процедурама у школи. Они су постављали низ питања у вези са проблемом насиља у школи, повезујући га у великој мери са насиљем у друштву, неодговарајућим породичним односима, укључујући и телесно кажњавање.

Општи је став деце да их одрасли у недовољној мери консултују, питају и чују и да немају ни приближно адекватан утицај и учешће у стварима које непосредно утичу на њихова права. О правима им се, за разлику од обавеза, говори мало, а у пракси се њихова права на партиципацију и изношење свог мишљења поштују у једнако недовољној мери.

Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана учествовали су у отварању Годишње конференције омбудсмана за децу Југоисточне Европе, под називом "Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?". Конференцији је у периоду од 18. до 19. 09. 2014. год. био домаћин Заштитник грађана Републике Србије.

Након поздравних и уводних речи Саше Јанковића, републичког омбудсмана, председнице Народне скупштине и скупштинског Одбора за права детета Маје Гојковић и заменице заштитника грађана за права детета Гордане Стевановић, чланови Панела младих Етир Цхалаби и Сандра Чолаковић су се обратили представницима омбудсмана за децу из региона представивши ово тело које чине деца и начин на који је оно непосредно укључено у рад институције Заштитника грађана Републике Србије.

 

Сандра Чолаковић и Етир Цхалаби су потом у другом панелу „Инвестирање у децу у посебно осетљивом положају“ упознали присутне са својим активностима деца-деци и деца за децу „Панел младих-деци у покрету“. Циљ овогодишњег рада Панела младих је скретање пажње општој и стручној јавности на тежак положај посебно рањиве, маргинализоване и друштвено искључене групе деце која живе и раде на улици, који је додатно погоршан рестриктивним мерама штедње због економске кризе. Панелисти су, такође, започели акције указивање на могућности унапређења остваривање права овој групи деце.

У периоду од 2 - 5. јула 2014. године у Руми одржаће се обука за чланове Панела младих саветника Заштитника грађана на тему вршњачке едукације за рад са децом у покрету, уз подршку UNICEF. Након обуке о правилима и вештинама радионичарског рада, млади саветници ће се кроз интерактивна предавања упознати са појмовима социјалне правде, социјалне искључености, механизмима настајања стереотипа и предрасуда, као и са положајем и угроженим правима деце у покрету и тешкоћама које имају у остваривању и заштити својих права.

Опширније...

panel2Први редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана у 2014. години одржан је у петак, 07. фебруара 2014. године.

Заменица Заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић отворила је састанак  и изразила уверење да ће Панел и у текућој години успешно остваривати постављене циљеве .

Опширније...