а

Заштитник грађана изабрао је новe члановe у Панел младих саветника Заштитника грађана, водећи рачуна о равномерној заступљености дечака и девојчица, и ученика основних (7. и 8. разред) и средњих школа (I, II и III годинa).

Нови чланови Панела младих саветника су:

1. Алекса Јовић, Гимназија „Станимир Вељковић Зеле“, Лесковац
2. Ана Кенешки, ОШ „Свети Сава“, Кикинда
3. Ања Росић, ОШ „Душан Јерковић“, Ужице
4. Бане Трујкић, Средња економска школа, Брестовачка бања
5. Борис Бирдић, ОШ „Вук Караџић“, Зрењанин
6. Бранимир Ђуровић, Прва београдска гимназија, Београд
7. Данијела Стопа, Економско трговинска и машинска школа, Кучево
8. Душан Ираки Кангетхе, ОШ „Др Драган Херцог“, Београд
9. Јован Ивановић, ОШ „Горан Остојић“, Јагодина
10. Кристина Бодрик Средња техничка школа, Оџаци
11. Ксенија Мудри, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Каменица
12. Лука Кркељић, ОШ „Андра Савчић“, Ваљево
13. Марија Дивљаковић, Гимназија „Свети Сава“, Лучани
14. Марија Димитријевић, Гимназија „Светозар Марковић“, Јагодина
15. Маша Манојловић, Економско трговинска школа, Краљево
16. Милена Кнежевић, Економска школа, Чачак
17. Милена Младеновић, ОШ „Бубањски хероји“, Ниш
18. Милица Гавриловић, Гимназија, Крушевац
19. Моника Миљковић, Средња економска школа, Гаџин Хан
20. Никола Ненин, ОШ „Вук Караџић“ Зрењанин
21. Никола Ђокић, Средња школа, Барајево, Београд
22. Нина Стевановић, Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац
23. Огњен Гавранић, ОШ „Иса Бајић“, Кула
24. Огњен Павловић, ОШ „Растко Немањић-Свети Сава“, Нова Пазова
25. Савка Ајрединовић, ОШ „Стојан Љубић“, Стубла, Бојник
26. Стефан Грубјешић, ОШ „Симеон Араначки“, Стара Пазова
27. Теодора Болдижар, Карловачка гимназија, Нови Сад
28. Филип Ђошовић, ОШ „Миодраг Чајетинац Чајка“, Трстеник
29. Филип Стефановић, Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац
30. Часлав Петровић, ОШ „Вожд Карађорђе“, Алексинац

Заштитник грађана захваљује се свим кандидатима који су учествовали на конкурсу за пријем нових чланова у Панел младих саветника.

20161107 135030Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана, Марија Лазаревић и Матеја Голубовић  учествовали су 7. новембра 2016. год. на округлом столу посвећеном заштити од злоупотребе дечјег рада, организованом у оквиру пројекта Међународне организације рада „Ангажовање и подршка на националном нивоу за смањење појаве дечијег рада. Учесници су посебно истакли важност учешћа и консултовања деце у свим процесима који се њих тичу и позвали су децу да узму учешће у дискусији и дају коментаре на предлог Листе опасних послова за децу.

Опширније...

Традиционално обележавајући Дечју недељу почетком октобра, заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић је са сарадницима и члановима Панела младих саветника Заштитника грађана посетила ове године 6 основних и 4 средње школа у Нишу, Ваљеву, Крагујевцу, Баточини, Сомбору и Зрењанину и разговарала са представницима ђачких парламената и ученицима у овим школама.

Посвећујући овогодишњу Дечју недеља праву детета на одмор, игру, слободно време, разоноду и уживање у културним и уметничким активностима, Гордана Стевановић је разговарала са ученицима о томе да ли им школске и ваннаставне обавезе остављају довољно времена за одмор, игру и слободно време; колико су им доступни простори да на отвореном и безбедно проведу то време; као и о њиховом познавању и заштити од ризика и штетних садржаја којима се излажу док своје слободно време проводе испред телевизора или на интернету, друштвеним мрежама, компјутерским игрицама и другим доступним медијима.

Опширније...

Током Дечје недеље, која се традиционално обележава почетком октобра, представници Заштитника грађана и чланови Панела младих саветника разговарали су са представницима ученичких парламената и ученицима основних и средњих школа у Београду, Краљеву, Нишу, Новом Саду и Суботици.

 

Представници Панела су са ученицима разменили знања о правима и обавезама деце, али и о правима и обавезама одраслих. Ученици су, у живој дискусији, навели да се и даље сусрећу са кршењем права и различитим облицима злостављања и насиља у школи. Иако ученици, у односу на претходне године, имају више информација о обавезама Школе у случају насиља над учеником, они истичу да Школа често не реагује на сазнања о насиљу. Највећи број ученика сматра да нису довољно информисани о својим правима, нити су у довољној мери укључени и консултовани приликом доношења одлука које се њих превасходно тичу.

 

Чланови Панела младих саветника су представили рад овог тела, резултате истраживања које су спроводили и ставове деце и младих. Панелисти су позвали ученике да се, уколико желе да наставе сарадњу са Одељењем за права детета Заштитника грађана и даље се ангажују на унапређењу положаја деце у Србији, пријаве за чланство у Панелу младих саветника.

Овогодишња Дечја недеља, која траје од 5. до 11. октобра, посвећена је остваривању и заштити права детета кроз подршку породици. Заштитник грађана обележиће Дечју недељу низом активности у циљу промоције и унапређења остваривања и заштите права детета. Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић одржаће 5. октобра у Републичком заводу за социјалну заштиту у Београду, на свечаности посвећеној отварању Дечје недеље, уводно излагање о значају подршке породици у заштити права детета.

Такође, од 5. до 9. октобра Гордана Стевановић са сарадницима и члановима Панела младих саветника одржаће трибине у десет основних и средњих школа у Београду, Новом Саду, Нишу, Краљеву и Суботици, на којима ће их информисати и о њиховим правима и упознати са прописаним обавезама државе у области права детета.