а

Информације

Округли сто "Заштита деце од насиља,злостављања и занемаривања - примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања" који је у Бору и Зајечару организовао Заштитник грађана, окупио је представнике општина, судова, тужилаштава, полиције, здравствених установа, центара за социјални рад, просветних власти, установа образовања и васпитања и цивилног друштва, који су са представницама Заштитника грађана разменили мишљења и информације о начину на који се спроводе мере превенције насиља и мере заштите деце од насиља.

Опширније...

Заштитник грађана у уторак, 23. септембра 2014. године организује округли сто у Бору под називом „Заштита деце од насиља, злостављања и занемаривања – примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања“, са почетком у 11 часова у локалној Народној библиотеци.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_19.09.14.-cronsee.jpgОдбор за права детета Народне скупштине Републике Србије одржао је, 19. 09. 2014. године,  једночасовни састанак са заменицом заштитника грађана и представницима омбудсмана и омбудсмана за децу ЈИЕ, током Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ. На састанку су размењена искуства о сарадњи парламентараца и независних органа за заштиту права детета.

Чланови одбора за права детета истакли су значај добре сарадње која је, у области права детета, успостављена између Народне скупштине и Заштитника грађана и најавили бројне заједничке активности, а пре свега организовање јавних слушања поводом кључних проблема са којима се деца суочавају. Они су посебно нагласили изузетан значај и утицај независних органа у заштити права детета и потребу јачања и продубљивања те сарадње.

Заменица заштитника грађана кратко је упознала Одбор са чињеницама које су изнете током дводневне конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ и њеним прелиминарним закључцима. Омбудсмани за децу снажно су нагласили значај сарадње парламената са омбудсманима, а заменик за права детета омбудсмана Грчке Џорџ Москос истакао је да је формирање и рад Одбора за права детета Народне скупштине један од најбољих примера добре праксе у Европи.

Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана учествовали су у отварању Годишње конференције омбудсмана за децу Југоисточне Европе, под називом "Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?". Конференцији је у периоду од 18. до 19. 09. 2014. год. био домаћин Заштитник грађана Републике Србије.

Опширније...

Годишња конференција Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE) биће одржана 18. и 19. септембра 2014. године, са почетком у 10.00 часова у Палати Србија, у организацији Заштитника грађана.

Опширније...

Мрежа омбудсмана за децу Југоисточне Европе основана је 2006. године, уз подршку међународне организације Save the Children International, која и данас пружа подршку раду ове мреже. Њу чине омбудсмани (парламентарни, општег типа, односно специјализовани за област права детета) региона Југоисточне Европе: омбудсмани Албаније, БиХ, Бугарске, АП Војводине, Грчке, Кипра, Косова*, Македоније, Румуније, Словеније, Србије и Црне Горе, као и омбудсмани за децу Хрватске и Републике Српске.

Заштитник грађана члан је Мреже од 2008. године.

Циљ Мреже је да обезбеди сарадњу и оснажи рад институција омбудсмана и омбудсмана за децу у унапређивању и заштити права детета. Посебно значајан аспект рада мреже јесте размена информација и добре праксе.

Сваке године, Мрежа одржава редовну годишњу конференцију и најмање један тематски састанак.


*Овај назив употребљава се без прејудицирања према статусу и у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедностиУН и мишљењем Међународног суда правде о Декларацији о независности Косова

Заштитник грађана, у сарадњи са USAID Пројектом за реформу правосуђа и одговорну власт  започео је обуке саветника за заштиту права пацијената и представника савета за здравље у јединицама локалне самоуправе. Циљ обуке је да се полазници ближе упознају са правима пацијената, нарочито оних у посебно осетљивом положају, као што деца, особе са инвалидитетом, особе које живе у депривирајућим животним условима, као и са родним аспектом заштите права пацијената.

До половине 2015. године биће одржане обуке у Београду, Шапцу, Суботици, Пожаревцу, Зајечару, Крагујевцу, Нишу, Врању, Чачку, Краљеву и Новом Саду уз очекивано учешће више од 300 саветника за заштиту права пацијената и представника локалних савета за здравље.

19. и 25. 05.2015.

У Новом Саду је 19. и 25. маја 2015. године одржана последња од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Новом Саду присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Јужнобачког округа.

Записник

15.05.2015.

У Чачку је 15. маја 2015. године одржана десета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Чачку присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Златиборског и Моравичког округа.

Записник

14.05.2015.

У Краљеву је 14. маја 2015. године одржана девета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Краљеву присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Рашког и Расинског округа.

Записник

17.12.2014.

У Врању је 17. децембра 2014. године одржана осма од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Врању присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Топличког, Јабланичког и Пчињског округа.

Записник


16.12.2014.

У Нишу је 16. децембра 2014. године одржана седма од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Нишу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Ниша, Пирота, Гаџиног Хана, Димитровграда, Мерошине и Дољевца.

Записник

 

15.12.2014.

У Крагујевцу је 15. децембра 2014. године одржана шеста од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Крагујевцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Крагујевца, Параћина, Лапова, Топола, Свилајнца и Јагодине.

Записник

 

09.12.2014.

У Зајечару је 9. децембра 2014. године одржана пета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Зајечару присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Зајечара, Сокобање, Књажевца и Мајданпека. Неповољне временске прилике и проглашено ванредно стање у неким општинама разлог су малог одзива на обуку.

Записник

 

08.12.2014.

У Пожаревцу је 8. децембра 2014. године одржана четврта од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Пожаревцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Браничевског и Подунавског округа.

Записник


14.11.2014.

У Суботици је 14. новембра 2014. године одржана трећа од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Суботици присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здрављеСевернобачког, Севернобанатског и Западнобачког округа.

Записник


07.11.2014.

У Шапцу је 7. новембра 2014. године одржана друга од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Шапцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Мачванског и Koлубарског округа.

Записник

 

30.10.2014.

Прва од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и представника савета за здравље у јединицама локалне самоуправе одржана је у Београду 30. 10. 2014. године са саветницима и члановима савета за здравље са територије Београда и Јужнобанатског округа.

Записник

 

Материјали од значаја за обуке:

Прописи

Модели образаца и аката

Заштитник грађана