а

Информације

Током Дечје недеље која траје од 06. до 10. октобра, заменица заштитника грађана за права детета са сарадницама ће организовати и спровести више активности са циљем да се током ових дана посвећених деци јавност, а пре свега деца, у што већој мери информишу о темама значајним за остваривање и заштиту права детета.

Опширније...

download 5Заменица Заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествују на семинару и студијској посети који је организовало Министарство спољних послова Пољске. Тема семинара је "Заштита права детета" у оквиру кога су размењена искуства са државама Вишеградске групе и државама западног Балкана и Турске. Посебна пажња поклоњена је утицају омбудсмана и омбудсмана за децу на унапређење и заштиту права детета.

Опширније...

Округли сто "Заштита деце од насиља,злостављања и занемаривања - примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања" који је у Бору и Зајечару организовао Заштитник грађана, окупио је представнике општина, судова, тужилаштава, полиције, здравствених установа, центара за социјални рад, просветних власти, установа образовања и васпитања и цивилног друштва, који су са представницама Заштитника грађана разменили мишљења и информације о начину на који се спроводе мере превенције насиља и мере заштите деце од насиља.

Опширније...

Заштитник грађана у уторак, 23. септембра 2014. године организује округли сто у Бору под називом „Заштита деце од насиља, злостављања и занемаривања – примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања“, са почетком у 11 часова у локалној Народној библиотеци.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_19.09.14.-cronsee.jpgОдбор за права детета Народне скупштине Републике Србије одржао је, 19. 09. 2014. године,  једночасовни састанак са заменицом заштитника грађана и представницима омбудсмана и омбудсмана за децу ЈИЕ, током Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ. На састанку су размењена искуства о сарадњи парламентараца и независних органа за заштиту права детета.

Чланови одбора за права детета истакли су значај добре сарадње која је, у области права детета, успостављена између Народне скупштине и Заштитника грађана и најавили бројне заједничке активности, а пре свега организовање јавних слушања поводом кључних проблема са којима се деца суочавају. Они су посебно нагласили изузетан значај и утицај независних органа у заштити права детета и потребу јачања и продубљивања те сарадње.

Заменица заштитника грађана кратко је упознала Одбор са чињеницама које су изнете током дводневне конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ и њеним прелиминарним закључцима. Омбудсмани за децу снажно су нагласили значај сарадње парламената са омбудсманима, а заменик за права детета омбудсмана Грчке Џорџ Москос истакао је да је формирање и рад Одбора за права детета Народне скупштине један од најбољих примера добре праксе у Европи.

Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана учествовали су у отварању Годишње конференције омбудсмана за децу Југоисточне Европе, под називом "Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?". Конференцији је у периоду од 18. до 19. 09. 2014. год. био домаћин Заштитник грађана Републике Србије.

Опширније...

Годишња конференција Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE) биће одржана 18. и 19. септембра 2014. године, са почетком у 10.00 часова у Палати Србија, у организацији Заштитника грађана.

Опширније...