а

Информације

b_280_0_16777215_00_images_stories_p1450477.jpgНа Међународни дан људских права пре четири године основан је Панел младих саветника Заштитника грађана. Обележавајући овај дан, млади саветници били су домаћини групама деце и младих, којe су окупљене при Поверенику за заштиту равноправности, Мрежи организација за децу Србије, Отвореном клубу из Ниша и Центру за права детета: „Истеривачи дискриминације“, Савет деце МОДС, ДХ група и Клуб за здраве промене. У циљу ширења партиципације деце и младих у питањима остваривања и заштите права детета, учесници су разменили искуства и резултате свог досадашњег рада.

На овом састанку имали су прилику и да представницима УНИЦЕФ укажу како они виде проблеме које имају деца и млади да остваре своја права у различитим системима - образовном, здравственом и систему социјалне заштите. Они су упознали представнике УНИЦЕФ да постоје препреке у остваривању права и заштите деце и младих делимично због правне неуређености, али и због неспровођења мера које су предвиђене прописима Републике Србије. Посебно су разговарали и давали предлоге како да се постојећи ресурси и законима предвиђене могућности у пуној мери искористе ради ширења партиципације деце и младих.

Тематски састанак Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе под називом "Oнлајн углед – заштита интегритета детета на интернету" одржан је 05. 12. 2014. године, у организацији Заштитника грађана.

Опширније...

Заштитник грађана организује Тематски састанак Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ, под називом "Oнлајн углед – заштита интегритета детета на интернету". Састанак је посвећен размени искустава омбудсмана и омбудсмана за децу Југоисточне Европе о насиљу над децом путем интернета, а нарочито о заштити деце од угрожавање интегритета и достојанства на интеренту и  заштити личних података о детету.

Тематски састанак биће одржан 05. 12. 2014. године у сали "Родос" хотела "Зира" у Београду.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg

mods 2711 1.jpgДеца, родитељи и јавне личности дружили су се 27. новембра у Дому омладине у Београду, у оквиру кампање “Родитељ плус = батине минус”, коју спроводи Мрежа организација за децу Србије (МОДС) а подржава Заштитник  грађана Републике Србије. У неколико радионица деца су могла да цртају и да се играју, а родитељи су потписивали Декларацију родитеља Србије, желећи на тај начин да пошаљу снажну поруку да је могуће и да треба децу одгајати и без батина.

“Данас смо се окупили са идејом да родитеље који децу васпитавају без физичког кажњавања учинимо видљивијима. Због тога се захваљујем свим присутнима који су препознали важност и озбиљност овог проблема и издвојили своје време да га посвете деци и родитељима и допринесу овој кампањи „Родитељ плус = батине минус“, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Опширније...

Заштитник грађана организовао је данас радни састанак на тему „Положај деце која живе и раде на улици“, на коме се дискутовало о неопходним правцима будућег рада надлежних органа и њиховoj међусекторскoj сарадњи, како би се ефикасније заштитила права деце која живе и раде на улици.

Опширније...

Помоћница Генералног секретара Заштитника грађана Наташа Јовић говорила је  на Трибини "Права деце из рањивих група у Србији данас" којом је, у организацији удружења "Пријатељи деце Србије" и Клуба студената педагогије Филозофског факултета, обележен Светски дан детета.

Опширније...

Према последњим резултатима Републичког завода за статистику проценат деце у општој популацији у Србији износи 17,2%, а свако десето дете је сиромашно. Још више забрињава податак о смањењу броја дечје популације за око 205.000 у односу на прошли попис, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић на јавном слушању “25 година од ратификације конвенције Уједињених нација о правима детета - решевање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици“. Нагласила је да је економска криза посебно погађа децу, а нарочито ону чији је живот, најчешће и рад, повезан са улицом, сиромашну и болесну децу, као и децу са сметњама у развоју...

Опширније...