а

Информације

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествовале су на првом састанку вршњачке мреже подршке инклузивном образовању,  који је одржан 22. 12. 2014. године у Београду.  Вршњачка мрежа подршке део је Мреже подршке инклузивном образовању у Србији која је формирана у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ.  Циљ оснивања вршњачке мреже подршке је јачање улоге вршњака у остваривању начела инклузије у образовању и оснаживање деце и младих да граде мрежу подршке вршњацима којима је подршка у образовању потребна,  јачају свест вршњака о инклузији и пружају помоћ и подршку ученицима којима је она потребна.

Опширније...

Представници психотерапеутске струке, државних и независних органа залажу се за усвајање закона који би забранио физичко кажњавање деце поручивши да ауторитет не треба заснивати на страху.

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић је истакла да родитељима треба навести разлоге зашто је неопходно забранити физичко кажњавање, и објаснити им на који начин детету треба пружити подршку у развоју.

„У разговорима са родитељима закључили смо да већина родитеља подржава идеју увођења законске забране физичког кажњавања деце. Родитељи истичу да је потребно да држава реагује на овај вид физичког кажњавања управо увођењем законске забране. Они посебно истичу потребу да се родитељи образују за родитељство, кроз различите облике учења родитељских вештина и кроз саветовалишта за родитеље“ – рекла је Стевановић.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_p1450477.jpgНа Међународни дан људских права пре четири године основан је Панел младих саветника Заштитника грађана. Обележавајући овај дан, млади саветници били су домаћини групама деце и младих, којe су окупљене при Поверенику за заштиту равноправности, Мрежи организација за децу Србије, Отвореном клубу из Ниша и Центру за права детета: „Истеривачи дискриминације“, Савет деце МОДС, ДХ група и Клуб за здраве промене. У циљу ширења партиципације деце и младих у питањима остваривања и заштите права детета, учесници су разменили искуства и резултате свог досадашњег рада.

На овом састанку имали су прилику и да представницима УНИЦЕФ укажу како они виде проблеме које имају деца и млади да остваре своја права у различитим системима - образовном, здравственом и систему социјалне заштите. Они су упознали представнике УНИЦЕФ да постоје препреке у остваривању права и заштите деце и младих делимично због правне неуређености, али и због неспровођења мера које су предвиђене прописима Републике Србије. Посебно су разговарали и давали предлоге како да се постојећи ресурси и законима предвиђене могућности у пуној мери искористе ради ширења партиципације деце и младих.

Тематски састанак Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе под називом "Oнлајн углед – заштита интегритета детета на интернету" одржан је 05. 12. 2014. године, у организацији Заштитника грађана.

Опширније...

Заштитник грађана организује Тематски састанак Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ, под називом "Oнлајн углед – заштита интегритета детета на интернету". Састанак је посвећен размени искустава омбудсмана и омбудсмана за децу Југоисточне Европе о насиљу над децом путем интернета, а нарочито о заштити деце од угрожавање интегритета и достојанства на интеренту и  заштити личних података о детету.

Тематски састанак биће одржан 05. 12. 2014. године у сали "Родос" хотела "Зира" у Београду.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg

mods 2711 1.jpgДеца, родитељи и јавне личности дружили су се 27. новембра у Дому омладине у Београду, у оквиру кампање “Родитељ плус = батине минус”, коју спроводи Мрежа организација за децу Србије (МОДС) а подржава Заштитник  грађана Републике Србије. У неколико радионица деца су могла да цртају и да се играју, а родитељи су потписивали Декларацију родитеља Србије, желећи на тај начин да пошаљу снажну поруку да је могуће и да треба децу одгајати и без батина.

“Данас смо се окупили са идејом да родитеље који децу васпитавају без физичког кажњавања учинимо видљивијима. Због тога се захваљујем свим присутнима који су препознали важност и озбиљност овог проблема и издвојили своје време да га посвете деци и родитељима и допринесу овој кампањи „Родитељ плус = батине минус“, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Опширније...

Заштитник грађана организовао је данас радни састанак на тему „Положај деце која живе и раде на улици“, на коме се дискутовало о неопходним правцима будућег рада надлежних органа и њиховoj међусекторскoj сарадњи, како би се ефикасније заштитила права деце која живе и раде на улици.

Опширније...