а

b_280_0_16777215_00_images_prijateljidece_01.jpg

На интересантан и проактиван начин, чланови Панела младих саветника Стефан Грубјешић, Марко Јевтић, Јана Миливојевић и Марија Говедарица, представили су данас у Медија центру своје виђење медијских садржаја о деци, положају деце у медијима, улози медија у њиховим животима и учешћу деце у јавном и медијском простору. Чланови Панела позвали су медије да више извештавају о деци као активним члановима друштва, о њиховим постигнућима и успесима и о њиховом доприносу у заједницама у којима живе и школама које похађају.

"Желимо да више извештавате о темама које су за нас важне, да нам дајете више културе а мање скандала, да извештавате тачно и да на вашим насловним странама и екранима не буде насиља, дроге и пронографије", поручили су медијима чланови Панела младих саветника и додали да медији треба да питају децу за мишљење и ставове када говоре о стварима које су за децу важне. 

Дајући позитивне примере активације деце у науци, култури, спорту и друштвено одговорним активностима, чланови Панела младих саветника поручили су да је таквих примера много, а медијских извештаја о њима мало и изразили уверење да би не само деца, већ и одрасли, више желели да буду упознати са таквим информацијама, уместо са ријалити програмима, детаљима личног и породичног живота жртава насиља и њихових породица или вестима о насиљу. Они су такође позвали медије да у већој мери пишу и емитују модерни образовни садржај на начин који је за децу атрактиван и користе нове платформе како би тај садржај приближили деци.

b_280_0_16777215_00_images_prijateljidece_05.jpg

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић указала је да се Заштитник грађана већ низ година бави проблемом повреде права децеу медијима, те је упућивао препоруке и мишљења у вези са откривањем личних и породичних прилика деце у медијима, објављивањем фотографија и личних података деце од стране школа и предшколских установа на друштвеним мрежама, злоупотреби деце приликом оглашавања и потребом унапређене заштите деце од повреда права у медијском простору. "Закон о јавном информисању и медијима, Закон о електронским медијима и правилници Регулаторног тела за електронске медије дају солидан правни оквир за заштиту права детета у медијима, али се у пракси суочавамо са бројним кршењем ових права", рекла је Јовић и додала да се  решење овог проблема може наћи како у процесу саморегулације, тако и у поступку бољег надзора над поштовањем ових права детета.

b_280_0_16777215_00_images_prijateljidece_02.jpg

Затварајући догађај "(П)Останите пријатељи деце" Генерална секретарка Оља Јовичић истакла је да је Заштитник грађана најснажнији заговорник пуне и смислене партиципације деце коју и спроводи у пракси кроз учешће деце у раду ове институције. "Заштитник грађана желео је да партиципацију деце оснажи и овога пута, омогућавајући да се данас пре свега чује глас деце", рекла је Јовичић и додала да су чланови Панела младих саветника данас послали јасну поруку да медији могу и треба да постану и остану пријатељи деце и најснажнији заговорници њихових права и заступници њиховог гласа. 

 

 Видео снимак ускоро