а

Традиционално обележавајући Дечју недељу почетком октобра, заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић је са сарадницима и члановима Панела младих саветника Заштитника грађана посетила ове године 6 основних и 4 средње школа у Нишу, Ваљеву, Крагујевцу, Баточини, Сомбору и Зрењанину и разговарала са представницима ђачких парламената и ученицима у овим школама.

Посвећујући овогодишњу Дечју недеља праву детета на одмор, игру, слободно време, разоноду и уживање у културним и уметничким активностима, Гордана Стевановић је разговарала са ученицима о томе да ли им школске и ваннаставне обавезе остављају довољно времена за одмор, игру и слободно време; колико су им доступни простори да на отвореном и безбедно проведу то време; као и о њиховом познавању и заштити од ризика и штетних садржаја којима се излажу док своје слободно време проводе испред телевизора или на интернету, друштвеним мрежама, компјутерским игрицама и другим доступним медијима.

Представници Заштитника грађана и Панела младих саветника су са ученицима разменили искуства и закључке да је информисаност и знање о правима и обавезама деце, као и о обавезама запослених, још увек недовољно и неприлагођено узрасту деце. Ученици су, у живој дискусији, навели да се у својим школама сусрећу са различитим облицима кршења њихових права, а посебно су забрињавајућа упозорења деце, нарочито из основних школа, да су изложена вербалном злостављању и физичком насиљу. Иако ученици данас у већој мери располажу информацијама о обавезама школа у случају насиља над ученицима, степен њихове информисаности није довољан, а ученици истичу и да школе често не реагује на сазнања о насиљу.

Чланови Панела младих саветника су представили рад овог тела, резултате истраживања које су спроводили и ставове деце и младих. Панелисти су позвали ученике, који желе да узму учешће у раду Панела младих саветника Заштитника грађана и да се ангажују на унапређењу положаја деце у Србији, да се пријаве за чланство у Панелу.