а

Представници психотерапеутске струке, државних и независних органа залажу се за усвајање закона који би забранио физичко кажњавање деце поручивши да ауторитет не треба заснивати на страху.

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић је истакла да родитељима треба навести разлоге зашто је неопходно забранити физичко кажњавање, и објаснити им на који начин детету треба пружити подршку у развоју.

„У разговорима са родитељима закључили смо да већина родитеља подржава идеју увођења законске забране физичког кажњавања деце. Родитељи истичу да је потребно да држава реагује на овај вид физичког кажњавања управо увођењем законске забране. Они посебно истичу потребу да се родитељи образују за родитељство, кроз различите облике учења родитељских вештина и кроз саветовалишта за родитеље“ – рекла је Стевановић.

Она је учествујући на трибини Струка и активизам против кажњавања деце, коју је организовао Инцест Траума Центар - Београд и Психоаналитичко друштво Србије, рекла да Заштитник грађана сматра да је управо законска забрана кажњавања деце ударцем (руком, каишем, прутом и сл.) по неком делу тела и коришћењем других облика физичке силе прави пут да се ружна пракса прогна и из породице и из односа родитеља и деце. Без изричите законске забране, физичко кажњавање се – упркос свим чињеницама о његовој штетности и апелима стручњака – сматра дозвољеним, а родитељи ће, без законске препреке, много лакше посезати за овом методом васпитања.

Она је навела да је Заштитник грађана у току 2012. и 2013. године одржао десет трибина о родитељству без батина.

- Важно је разликовати дисциплину од кажњавања и васпитање од кажњавања, ауторитет не треба да се заснива на страху већ на чврстини и разумевању - рекла је дечја психотерапеуткиња Јасминка Шуљагић.

- Телесно кажњавање јесте физичко злостављање деце и велика је заблуда да дете можете васпитати ударцима, да ће бол да га дисциплинује - рекла је представница Инцест траума центра Љиљана Богавац и додала да "закон, акциони планови, протоколи све нас то обавезује да штитимо децу и поручују нам да сви који имамо додир са децом смо најодговорнији за поруку коју шаљемо о насиљу".