а

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%201.jpg
There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%20%202.jpg
There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/mods%202711%20%202.jpg

mods 2711 1.jpgДеца, родитељи и јавне личности дружили су се 27. новембра у Дому омладине у Београду, у оквиру кампање “Родитељ плус = батине минус”, коју спроводи Мрежа организација за децу Србије (МОДС) а подржава Заштитник  грађана Републике Србије. У неколико радионица деца су могла да цртају и да се играју, а родитељи су потписивали Декларацију родитеља Србије, желећи на тај начин да пошаљу снажну поруку да је могуће и да треба децу одгајати и без батина.

“Данас смо се окупили са идејом да родитеље који децу васпитавају без физичког кажњавања учинимо видљивијима. Због тога се захваљујем свим присутнима који су препознали важност и озбиљност овог проблема и издвојили своје време да га посвете деци и родитељима и допринесу овој кампањи „Родитељ плус = батине минус“, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Саша Стефановић из МОДС-а је позвао родитеље, баке, деке да поделе своје искуство у одгајању деце без телесног кажњавања и истакао. “На нама, родитељима, је задатак да развијамо однос са децом заснован на поверењу, поштовању, љубави. Не желимо да градимо ауторитет код деце на страху и батинама. Одгајање деце без физичког кажњавања изискује мало више времена и наше ангажовање, али верујемо да наша деца заслужују то мало више времена, пажње и љубави”, рекао је он.

Гордана Стевановић је оценила да се често чује мишљење да су батине добре и корисне за децу. “Као друштво смо сагласни да је физичко кажњавање одраслих понижавајуће, сложили смо се да треба забранити насиље према животињама, једино када су деца у питању немамо јединствен став”, навела је она.

mods 2711  2.jpg“Неспорно је да су деци неопходни дисциплина и учење граница, али је питање које су методе најадекватније Због тога смо сви ми ту - да повећавамо свест код родитеља о штетности и недовољној ефикасности примене телесног кажњавања у васпитању деце, као и да подсетимо да постоји низ примера добрих родитељских пракси о васпитавању без батина. Наше баке и деке су управо примери за то, а познајемо и значајан број родитеља који успешно граде однос поверења и ауторитета са својом децом, без батина, рекла је Гордана Стевановић.

Заштитник грађана је заједно са децом из Панела младих током 2012. и 2013. године организовао низ активности у шест великих градова у Србији. Циљ активности је био да се родитељима приђе и да се информишу о томе шта мисле деца и млади о овом питању, као  и шта кажу најновија истраживања.