а

Заштитник грађана организовао је данас радни састанак на тему „Положај деце која живе и раде на улици“, на коме се дискутовало о неопходним правцима будућег рада надлежних органа и њиховoj међусекторскoj сарадњи, како би се ефикасније заштитила права деце која живе и раде на улици.

 

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић позвала је у уводном обраћању учеснике састанка да отворе дијалог у овој области, а надлежне органе да представе резултате рада. Она је подсетила на препоруке Заштитника грађана донете 2011. године у оквиру Посебног извештаја „Дечје просјачење у Републици Србији“, нагласивши да деца улице спадају у најрањивију и правно невидљиву групу и да су им права вишеструко угрожена, од безбедности до права на образовање и здравствену заштиту.  У решавање тих проблема неопходна је укључити читаво друштва на начин како је Заштитник грађана предложио у Посебном извештају, додала је Гордана Стевановић.

Нарочито поражава чињеница да права деце улице угрожавају и њихови родитељи или чланови уже или шире породице, упозорио је председник Одбора за људска и мањинска права и родну равноправност Скупштине Србије Мехо Омеровић. Он је подсетио  да су недавно усвојене измене и допуне Закона о ванпарничном поступку у циљу решавања положаја невидљивих лица и  истакао да у наредном периоду мора да се види да ли се тим документом решавају проблеми.

Шефица сектора операције Делегације ЕУ у Србији Јоланда Сан Хосе сматра да је у области права детета Србија направила велики напредак. Ипак, она је упозорила да се ромска и деца са инвалидитетом суочавају са многим проблемима, од тога да нису регистрована након рођења, да немају никаква права, као и да су суочена са проблемом социјалне и здравствене заштите.

"Пре два дана видео сам босоного дете. Где је ту држава, где је систем?", запитао се директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло.  Он је оценио да је лоше што није испуњена ниједна од препорука Заштитника грађана из Посебног извештаја од пре три године. Навео је да је Заштитник грађана препоручио да се у дневни ред Скупштине Србије уврсти разматрање предлога Закона о правима детета, да министарства рада и социјалне политике, просвете, унутрашњих послова, здравља и локалне самоуправе спроведу акције прилажења деци која просјаче кроз теренски рад и "улазак" у њихова насеља.