а

Заштитник грађана Саша Јанковић поводом Светског дана породице подсећа да изазови са којима се суочавају данашње породице ни изблиза нису праћени одговарајућом друштвеном помоћу и подршком, због чега посебно трпе и деца и родитељи, односно старатељи.

„Родитељима је потребна законска заштита, друштвена подршка и доступан стручан савет док заједно са децом пролазе кроз различите изазове данашњице, а не само мешање у родитељство када ствари већ далеко одмакну у лошем правцу“, указује Заштитник грађана. Уместо подршке свуда, а посебно на радном месту, родитељи често доживљавају тешкоће, чак и осуду ако не пристају да занемаре родитељске обавезе.

Заштитник грађана позива да се у изради новог закона о раду посебна пажња посвети породици кроз заштиту права родитеља, и подсећа да је пре више од годину дана предложио измене три закона како би се пружила већа друштвена и државна подршка породицама са посебно рањивом децом, о чему Народна скупштина још није одлучивала.

Школе родитељства, саветовалишта, телефонска подршка и сличне услуге које су релативно доступне када је реч о физичком здрављу беба и мале деце, скоро и да не постоје када је реч о васпитању детета, начину дисциплиновања, границама, нарочито у посебно осетљивим узрастима и периодима какви су „немогућа друга година“, полазак у школу, период пубертета и адолесценције, истиче заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић.

Заштитник грађана подсећа и на свој став о нужности забране телесног кажњавања детета у свим срединама, због, с једне стране – неделотворности те методе дисциплиновања и васпитања, а са друге - штетности и ризика које свако физичко насиље са собом носи.