а

На III конгресу Друштва за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије одржаном на Златибору, представљено истраживање Заштитника грађана о ставовима деце и младих према физичком кажњавању и позитивним родитељским праксама

Самостална саветница у стручној служби Заштитника грађана Снежана Нешић и чланица Панела младих саветника Заштитника грађана Нађа Лазаревић учестовале су на III конгресу Друштва за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије – „Ментално здравље деце и младих“, који је одржан у периоду од 23 – 26. маја 2013. године у хотелу „Чигота“ на Залтибору.

 

 

Снежана Нешић и Нађа Лазаревић су на симпозијуму под називом „Злостављање и занемаривање деце и адолесцената“, присутнима представили истраживање Заштитника грађана и Панела младих саветника о ставовима деце и младих према физичком кажњавању, о штетности, недовољној ефикасности примене физичког кажњавања у васпитању деце и потреби едуковања о добрим родитељским праксама.

Модераторка симпозијума Милица Пејовић – Милованчевић је том приликом посебно истакла да је ово први пут да је на конгресу, чија је тема ментално здравље деце и младих, неко дете добило прилику да говори пред професионалцима који непосредно раде са децом. Она се захвалила на овом великом доприносу Заштитника грађана и учешћу чланице Панела младих саветника Заштитника грађана Нађе Лазаревић, које представља јединствен позитиван пример активног учешћа детета на неком од стручних скупова са таквом тематиком и начин како се унапређује право детета на партиципацију. Милица Пејовић – Милованчевић је изразила и наду да ће у будућности сама деца активније учествовати на стручним скуповима чија је тема заштита њиховог здравља.