а

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_img_0143.jpgУ наставку пројекта “Промовисање добре праксе родитеља у Србији: Подршка јавним дебатама и акцији подизања свести”, коју у партнерству реализују УНИЦЕФ и Заштитник грађана, седам чланова Панела младих саветника Заштитника грађана: Андрија Крстић, Лука Благојевић, Матеја Туцовић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Сандра Чолаковић ће од 20-22. марта 2013. год. бити активни учесници у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце у три основне школе у Крагујевцу (ОШ “Јован Поповић” ) и Чачку (ОШ “Ратко Митровић” и “Др Драгиша Мишовић”).

У интеракцији са посетиоцима обрађене су теме: зашто уводити забрану физичког кажњавања деце, каква је ефикасност и које су штетности и опасности од примене физичког кажњавања у васпитању деце, да ли је родитељима потребна подршка, едукативна и саветодавна помоћ за васпитавања деце, шта су алтернативе телесним казнама, односно ефикасне ненасилне методе у васпитавању и дисциплиновању деце. Посетиоцима је подељена брошура „О родитељству без батина“.

У школама су, такође, представљени резултати једног од првих истраживања на ову тему код нас. О истраживању су говорила деца, чланови и чланице Панела младих саветника, који су ово међувршњачко истраживање спровели током прошле године и утврдили на узорку од преко 800 деце шта деца мисле о примени батина и других ненасилних метода у њиховом васпитању, о потреби да се родитељи едукују за родитељство, као и о савременим родитељским праксама у Србији.