а

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_2013_img_0148.jpgОд 04. до 05. априла чланице и чланови Панела младих саветника Заштитника грађана Андријана Алемпијевић, Андрија Крстић, Етир Челеби, Илијана Кладар, Кристина Ђерић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Никола Стојановић учествовали су у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце. Дебате су одржане у две школе у Новом Саду, у оквиру наставка пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом.

Млади саветници Заштитника грађана симулирали су сучељавање најчешћих ставова, предрасуда и за и против аргумената, који се поводом теме законске забране телесног кажњавања деце појављују у општој и стручној јавности. Они су дискутовали са посетиоцима трибине и поделили сопствена искуства о примени физичког кажњавања у њиховом васпитавању, као и ненасилних васпитних метода и техника дисциплиновања.

О штетности, недовољној ефикасности примене физичког кажњавања у васпитању деце и потреби едуковања о добрим родитељским праксама говорили су и представници Заштитника грађана, а публици су представљени и резултате међувршњачког истраживања о томе какве су савремене родитељске праксе у Србији и како сама деца оцењују сврсисходност физичког кажњавања и знање својих родитеља о родитељству.