а

panel4

 

У наставку пројекта “Промовисање добре праксе родитеља у Србији: Подршка јавним дебатама и акцији подизања свести”, коју у партнерству реализују УНИЦЕФ и Заштитник грађана, седам чланова Панела младих саветника Заштитника грађана: Андрија Крстић, Лука Благојевић, Матеја Туцовић, Милица Миливојевић, Нађа Лазаревић, Немања Кртинић и Сандра Чолаковић ће од 20-22. марта 2013. год. бити активни учесници у дебатама о значају и разлозима увођења законске забране телесног кажњавања деце у три основне школе у Крагујевцу (ОШ “Јован Поповић” ) и Чачку (ОШ “Ратко Митровић” и “Др Драгиша Мишовић”).

Организовање трибине има за циљ подизање свести и информисање родитеља о превенцији и заштити деце од насиља у породици и могућностима да унапређују сопствено родитељство,а реализоваће се у интеракцији са присутнима и кроз обрађавање следећих тема: зашто уводити забрану физичког кажњавања деце, каква је ефикасност и које су штетности и опасности од примене физичког кажњавања у васпитању деце, да ли је родитељима потребна подршка, едукативна и саветодавна помоћ за васпитавања деце, шта су алтернативе телесним казнама, односно ефикасне ненасилне методе у васпитавању и дисциплиновању деце. Очекује се да та симулација дебата иницира и праву дискусију између присутних и гостију. Присутнима ће такође бити подељена брошура „О родитељству без батина“.

Ове теме су чланови Панела Вељко Максимовић, Илијана Кладар, Милица Миливојевић, Невена Манојловић, Немања Антић, Aндрија Крстић и Нина Чапрић већ представили кроз дебатовање два тима и њихово сучељавање аргумената за и против батина у четири основне школе у Београду, Краљеву и Нишу.

У школама ће, такође, бити представљени резултати једног од првих истраживања на ову тему код нас. О истраживању ће говорити и сама деца, чланови и чланице Панела младих саветника, који су ово међувршњачко истраживање спровели током прошле године и утврдили на узорку од преко 800 деце шта деца мисле о примени батина и других ненасилних метода у њиховом васпитању, о потреби да се родитељи едукују за родитељство, као и о савременим родитељским праксама у Србији.