а

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_25.10.12-ziva_biblioteka_1.jpgЧлан Панела младих саветника Заштитника грађана, Андрија Крстић учествовао је у пројекту "Жива библиотека", који је покренула Канцеларија Савета Европе у Београду у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Канцеларијом повереника за заштиту равноправности.

"Жива библиотека" функционише баш као права библиотека, где читаоци долазе да позајме “књигу” на одређено време. Постоји једна разлика: књиге у "Живој библиотеци" су људи, и књиге и читаоци имају прилику да уђу у прави дијалог. Књиге у "Живој библиотеци" су људи који представљају групе које су често мета предрасуда и стереотипа, и који су често жртве дискриминације, предрасуда и социјалне ексклузије. У овој библиотеци, књиге не само да могу да причају, већ могу и да одговарају на питања читалаца, а могу и да постављају питања и да уче.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_25.10.12-ziva_biblioteka_2.jpgОва идеја реализована је у оквиру Сајма књига у Београду на једном од штандова, где су посетиоци по први пут имали прилику да разговарају са људима разних националности, религија и припадницима мањинских група о којима у нашем друштву најчешће постоје бројне предрасуде. Дана 24. и 25. октобра 2012. године је једна од књига био "млади омбудсман", особа, тј. књига која је младима и осталим посетиоцима "Живе библиотеке" представио свој рад на промовисању различитости и своју борбу против стереотипа, предрасуда и дискриминације, а нарочито своје ангажовање у оквиру Панела млaдих саветника Заштитника грађана на унапређењу положаја и заштите права деце и младих.