а

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel.jpg

Републички омбудсман Саша Јанковић доделио је данас у просторијама Заштитника грађана дипломе члановима Панела младих саветника Заштитника грађана поводом успешно завршене обуке о људским правима и правима детета на Златибору, која је организована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

У разговору са својим саветницима за дечија питања заштитник грађана је рекао да ова институција промовише права деце, да слуша и уважава њихов глас. Такође их је позвао да покушају сами да решавају проблеме са којима се суочавају, али и да се боре за остваривање својих права.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић изразила је очекивања да ће сарадња са младим саветницима бити плодна и да ће мишљење деце много значити у даљем раду ове институције. Чланови панела су се сложили да иако долазе из свих крајева Србије, проблеми су свуда исти, и да им тимски рад и усавршавање код Заштитника грађана омогућава успешније решавање потешкоћа у породици или у школама.

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_2.jpg

 

Милица Ивановић (14), Ниш

Драго ми је што имамо институцију која се залаже за права деце. Посаветовали су ме како да се изборим са проблемима које имам са наставницом у школи и тај савет ми је много помогао. Пренела сам својим друговима да треба да знају да имају права и да се боре за то.

 

 

 

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_3.jpg

 

Немања Антић (17), Пожаревац

Презадовољан сам организацијом семинара које организује Заштитник грађана. Као прво, желе да нас саслушају, поклањају нам пажњу и помоћ. Пошто тренирам спорт, до сада ми је та активност била на првом месту, међутим откад сам члан Панела младих саветника Заштитника грађана, постао сам активнији ученик. Умем да слушам и научио сам да проблеми могу да се решавају и без насиља. Више обраћам пажњу и на однос између ученика и професора у школи

 

 

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_08.04.11._-_panel_4.jpg

 

Андрија Крстић (15), Ниш

Предавања су нам разумљива и можемо да питамо све што нас интересује. Такође да износимо своје проблеме, а и да сазнамо које проблеме имају наши вршњаци из других крајева. Ја сам своја сазнања одавде искористио да укажем својим друговима из школе да постоји Тим за заштиту ученика, којима ђаци могу да се обрате по помоћ.