а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је, поводом 20. новембра - Међународног дана детета који је ове године Институција посветила правима деце са сметњама у развоју, да су деца генерално најосетљивија и најнезаштићенија категорија у сваком друштву и да деци са сметњама у развоју треба обезбедити потпуну и флексибилну подршку.

„Дечја права имају сва деца, независно од тога где су рођена, које су нације или вере, а право на правилно и безбедно одрастање, изражавање мишљења и достојанство предуслов су њиховог правилног развоја“, рекао је Пашалић и додао да су посебно осетљиве групе деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, тешко болесна деца, деца која живе и раде на улици, деца која живе у руралним срединама, деца избеглице и жртве рата, деца жртве насиља, и да то захтева непрекидно ангажовање надлежних.

„Држави су потребни обучени професионалци што захтева континуирану едукацију појединаца из различитих система заштите како би адекватно одговорили на све изазове“, указао је Пашалић.

Заштитник грађана је Међународни дан детета, којим се промовише разумевање међу децом али и скреће пажња на обавезе друштва према деци и њиховим проблемима, обележио он-лајн састанком Панела младих саветника Заштитника грађана који су изнели своје ставове о положају деце са сметњама у развоју, пре свега, кроз однос друге деце и наставника према њима и о проблемима са којима се суочавају у одрастању и образовању.

Панелисти су пре састанка погледали играни филм базиран на истинитој животној причи о Темпл Грандин, доктору наука и професорки на Државном универзитету Колорадо, којој је у детињству дијагностификован аутизам.

На састанку панелисти су изнели ставове да деци са сметњама у развоју треба дати прилику да се остваре и да треба каналисати њихове јединствене таленте и квалитете, да су деца са сметњама у развоју углавном искључена и одбачена из друштва, да нису прихваћена ни од стране вршњака нити локалне заједнице и да је најважније едуковати децу о квалитетима и правима њихових вршњака са сметњама у развоју.