а

b_280_0_16777215_00_images_1.jpgЗаштитник грађана Зоран Пашалић и амбасадор Републике Бугарске у Србији Радко Влајков потписали су данас споразум о реализацији пројекта „Деца деци – упознај своја права“ којим ће бити омогућена вршњачка размена знања о правима детета и механизмима њихове заштите.

Пројекат „Деца деци – упознај своја права“ требало би да допринесе бољој примени концепта дечијих права, као и бољој промоцији и већем укључивању деце у доношење одлука, као једног од четири кључна принципа Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Пројекат, за који је Република Бугарска издвојила бесповратна средства, биће организован под покровитељством Заштитника грађана, тачније све активности спроводиће се путем Панела младих саветника Заштитника грађана, првог саветодавног тела у Србији које чине деца узраста од 12 до 18 година.

b_280_0_16777215_00_images_2016_2.jpgУ оквиру пројекта планиране су обуке чланова Панела младих саветника о правима детета и вишедневна Летња школа на исту тему, а биће израђени и бројни промотивни и информативни материјали о дечијим правима, Конвенцији УН о правима детета и о Панелу младих саветника Заштитника грађана.

Заштитник грађана ће, у сарадњи са школама и школским управама у Србији, организовати радионице о правима детета и њиховој заштити.